17° / 1° Intervals de núvols

Escalarre

Escalarre és a 993m presidint el pla d'Àneu i el de Salito. Com a curiositat, esmentar que el poble havia estat l'escenari del famós Dr. Music Festival amb concorreguts concerts en directe i a l'aire lliure.

Empadronats: 29
Residents: 14

Patrimoni:
> Santa Maria d'Àneu, possiblement formava part d'un conjunt monàstic i és, per les seves dimensions, una de les esglésies més grans de la comarca. Originari del S. XI, es va modificar molt el S. XVI on van ajuntar les tres naus en una de sola. Destaquen les pintures murals les originals de les quals són al MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya). Recentment s'hi van reproduir amb una tècnica d'impressió sobre un paper especial al mateix absis. Hi surten representats diversos personatges de les escenes de l'Epifania i l'Adoració dels Reis: profetes Elies i Isaïes, serafins, Maiestas Mariae, ... La pintura s'atribueix al Mestre de Pedret.

> Església parroquial de Sant Martí, d’origen romànic, modificada, conserva un dels petits absis amb arcuacions (el central és llis) i una absiola amb ornamentació. Destaca la porta ornamentada amb estrelles inscrites en cercles a les arquivoltes i un rostre a cada banda. La pica baptismal de vas semiesfèric, té figures, dibuixos arcaics i rostres humans esculpits.

> Retaule gòtic de Sant Martí d'Escalarre. Trobat fa pocs anys als Estats Units per l'historiador de l'art Albert Velasco amb la col·laboració de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

Senderisme:
> La ruta dels tres municipis. Veure fitxa tècnica del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.
> Tres-cents metres per sobre del gran riu. Veure fitxa tècnica del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.